İnşaat Dünyası Dergisi İklimlendirme Haber Çalışması

İnşaat Dünyası Dergisi İklimlendirme Haber Çalışması

İnşaat Dünyası Dergisi İklimlendirme Haber Çalışması

Sözcü: Vestel Ticaret A.Ş / Online & Kurumsal Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Güler

Havalandırma, hastane iklimlendirme sistemleri vb. noktalarda doğru sistem nasıl kurulmalı, bu alanlarda kullanılan ürün ve sistemler, gerek hasta gerekse çalışan personelin sağlığı açısından ne tür çözümler sağlıyor, hangi riskleri ortadan kaldırıyor”
sorularını odağımıza alarak, tüm dünyanın öncelikli gündemi olan COVID-19 salgınına karşı, özellikle hastaneler için geliştirdiğiniz ürün, sistem ve hizmetlerle ilgili bilgi verebilir misiniz?

Her zaman temiz havaya ve eşit sıcaklık değerlerine ihtiyacı olan hastaneler için iklimlendirme çözümü olarak bilinen Vestel VRF klima sistemleri sayesinde bu koşullar sorunsuzca sağlanıyor. Hastaların güvenle kalabileceği odalar hazırlamak, havadaki tozu filtrelemek ve daha konforlu ve temiz bir ortam yaratmak için Vestel VRF iklimlendirme sistemleri çözümler üretiyor.

Hastane iklimlendirmesi, konfor hassasiyetinin en fazla önem arz ettiği alanlardan biri olduğundan, çok dikkatle ele alınmalıdır. Hastaneler için genellikle daha yüksek kapasiteli, güçlü fan sistemine sahip, homojen hava dağılımı yapan VRF sistem klimaları kullanılmalıdır. Bunun yanı sıra odadaki kişi sayısı, oda sayısı ve içeride bulunan cihaz sayısı vb. etkenler dikkate alınarak projelendirme esnasında kapasite seçimleri doğru olarak yapılmalıdır. Klima ve havalandırmanın olmadığı bir yerde sağlıklı bir ortam bulunması söz konusu değildir. Bu ortamlarda sürekli mikroorganizmalar ve partiküller oluşacağından dolayı istenilen sağlıklı ortam sağlanamayabilir. İyi tasarlanmış bir hastane klima ve havalandırma projelendirilmesi ile tozdan ve kokulardan ortam arındırılır.

Hastanelerde sağlıklı insanlara göre konfor hassasiyeti biraz daha üst seviyede oluşacağı için cihaz kapasite seçiminde bu durum göz önünde bulundurulup daha doğru kapasiteli cihazlar seçilmelidir. Hastanelerde Heat Recovery sistemler de sıklıkla tercih edilmektedir. Heat Recovery sistemlerde MS kutuları odaların içlerine değil de, hol boşluklarına ya da mekanik odalara konulmalıdır. Hasta kişilerin konfor hassasiyetleri üst seviyede olacağı için bu durum önem arz etmektedir.

Hastanelerdeki VRF sistemlerinde uzun metrajlı bakır borulama yapılmamasına dikkat edilmelidir. Uzun metrajlı bakır boru hattı çekilmesi sistemde çok fazla miktarda R410a gaz bulunmasına sebebiyet verir. Projenin tasarım aşamasında zone’lama yapılmalıdır, bu sayede bakım ve servis verilebilirlik kolaylaşacaktır.

Hastanelerde kullanılan iklimlendirme sistemlerinin öneminin arttığı bugünlerde solunan havanın kalitesi de ön plana çıkıyor. Filtre temizliği hatırlatmasını Vestel kablolu kumanda kullanıcılar için yapıyor. Vestel kablolu kumanda iç ünitenin toplam çalışma süresini kaydediyor ve toplam çalışma süresi önceden ayarlı değere ulaştığında, kumanda kullanıcılara iç ünitenin hava filtresini temizlemeleri gerektiğini hatırlatıyor. Ayrıca Vestel VRF iç üniteleri, filtre temizliği erişimi için kolay bakım imkanı sunuyor. Filtrenin düzenli olarak temizlenmesi, iç mekan havasını sağlık için temiz ve taze tutuyor.

Bunun yanı sıra hastanelerde iklimlendirme sistemlerinin sağladığı konfor da önemli bir etmen. Vestel VRF iklimlendirme sistemleri sessiz çalışma ve akıllı hassas başlama gibi teknolojileriyle bu konuda da ön plana çıkıyor. Özellikle şu an içinde bulunduğumuz mevsim geçişi dönemlerinde merkezi iklimlendirme sistemlerinin en büyük eksikliklerinden olan, bir odada ısıtma yapılırken diğer odada soğutmanın aynı anda yapılamaması problemi Vestel Isı Geri Kazanımlı VRF iklimlendirme sistemleri ile son buluyor. Her hastaya uygun oda sıcaklığı opsiyonu Vestel VRF iklimlendirme sistemleri ile mümkün. Vestel diğer ürünlerde olduğu gibi iklimlendirme alanında da geniş ürün gamını değişen tüketici ihtiyaçlarına paralel olarak geliştirmekte. Eski konvansiyonel iklimlendirme sistemlerinde görülen ve kontrol edilemeyen sıcaklık dağılımı problemi çoğunlukla fiziki şartlarla ilgili şikâyetlerin başında yer alıyor. Vestel VRF iklimlendirme sistemleri ile daha hassas ve homojen sıcaklık dağılımları yapılabilirken isteğe bağlı olarak aynı mahal içerisindeki farklı alanlardaki sıcaklık ayarı değiştirilebilir.

Vestel VRF sistemleri iç üniteleri, hava filtreleriyle hijyenik bir ortam oluşturuyor, hem taze hava filtrasyonu hem de ısıtma/soğutma işlemi tek bir sistemde elde edilebilir. İç üniteler ve taze hava işleme ünitesi aynı soğutma gazı sistemine bağlanabilir. Yüksek kalitede hava için ayrı temiz hava giriş portu, konforlu ve sağlıklı bir ortam yaratır. Filtreleme teknolojileri, kirli havayı ve polenleri filtreler. Temiz, sağlıklı ve doğal bir hava beslemesi sunar. Taze hava içeri aktarılır ve böylece sağlıklı ve konforlu bir yaşam ortamı sağlanır.

;