Elektrik Dünyası Ocak Özel Sayısı Söyleşi

Elektrik Dünyası Ocak Özel Sayısı Söyleşi

Elektrik Dünyası Ocak Özel Sayısı Söyleşi

Sözcü: Vestel Ticaret A.Ş. Yurt İçi Satış Genel Müdür Yardımcısı Tarık Leloğlu

Kuruluş hikayenizi merak ediyoruz Firmanız nasıl kuruldu? Büyümeyi nasıl sağladınız?

Türkiye’nin en köklü teknoloji şirketlerinden biri olarak, elektronik, beyaz eşya, dijital ürünler, bilgi teknolojileri ve savunma sanayi alanlarında sahip olduğumuz bilgi birikimini ve deneyimi 2012 yılından bu yana LED aydınlatma sektörüne aktarıyoruz. LED kategorisinde ürün portföyümüz iç-dış ofis, ticari ve endüstriyel LED aydınlatma ürünlerinden oluşuyor. Bu ürünlerin yurtiçi satışının yanı sıra ihracatını da yapıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızı ve üretimimizi, Manisa’da Avrupa’nın tek lokasyonda üretim yapılan en büyük komplekslerinden biri olan Vestel City’de gerçekleştiriyoruz. 

Ülkemizin tüm kurumlarının ve bireysel projelerin en yüksek teknolojiye ulaşması için, aydınlatma alanında uzman ekibimiz ile faaliyetlerimize 2018 yılının Nisan ayında hayata geçirilen Vestel Proje Ortağım bünyesinde devam ediyoruz. Merkezimize iş ortağımızı ve ihtiyaçlarını koyarak firmaya özel ürün ve hizmetler üzerinde çalışıyoruz. Öncelikle keşif turu yaparak proje ihtiyaçlarını tespit ediyor, ihtiyaca uygun ürünler tasarlıyoruz. En uygun ürünleri, en doğru şekilde projelendirmeye özen gösteriyoruz. Her aşamada olduğu gibi satış sonrasında da kaliteli hizmetler sunmaya devam ediyoruz.


2018 yılını firmanız açısından değerlendirip 2019 yılı ile ilgili beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Vestel Aydınlatma olarak bünyesinde bulunduğumuz Vestel Proje Ortağım çatısı altında bu yıl proje çözümlerine odaklandık. 2018 yılında yüksek watt ve yüksek etkinlik faktörüne sahip projektörler, yüksek tavan armatürleri ve sokak aydınlatma armatürlerine ağırlık verdik.

Önümüzdeki yıl için sokak, endüstriyel, spor ve açık alan aydınlatma uygulamaları için ürün geliştirmeleri yapıyoruz. Bu çerçevede mekanik ve optik lens tasarım ve kalıp yatırımı, elektronik kart ve PSU tasarımı, LED Aydınlatma konularında yatırımlarımız olacak.

Gelişen teknolojilere uyum sağlama, yenilik, verimlilik ve inovasyon başlıklarını nasıl yorumluyorsunuz? Firmanız bu konularda üzerine düşeni yapıyor mu?

Küresel çapta 8 Ar-Ge merkezi, 1.600 kişilik dev Ar-Ge kadrosuna sahibiz. 2017 yılında faaliyet alanlarımız özelinde yaptığımız 408 patent başvurusu ile Avrupa Patent Ofisi’nin sıralamasındaki tek Türk şirketi olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Dünya devlerinin yer aldığı Avrupa Patent Ofisi sıralamasında, dünyaca ünlü büyük şirketleri geride bırakarak ilk 50’de yer almak, yenilikçilik anlayışımızı bir kez daha ortaya koydu.

Vestel LED Aydınlatma olarak ise 40 kişinin üzerinde bir Ar-Ge ekibimiz bulunuyor. Pazar payımızı artırmak için Ar-Ge’mizin gücünden yararlanarak sürekli yeni ürünler üzerinde çalışıyor, mevcut ürünlerimizi de geliştiriyoruz. Bu çalışmalarımız sonucunda birçok büyük projelerde yer alıyoruz. Örneğin, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde akıllı sokak aydınlatma, Hollanda’da akıllı endüstriyel aydınlatma uygulaması yaptık. Geleceğin akıllı şehirlerinde gerek beyaz eşya ürünlerimiz gerek elektronik ürünlerimiz gerekse aydınlatmalarımız ile yerimizi alacağız. Akıllı ürünler hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline geldiğinde Vestel tüm ürün gamıyla bu sürece hazır olup, sektöre bu konuda öncülük edecek.

Sektörü yakından bilen biri olarak bize sektörün gelişimi ile ilgili neler söylemek istersiniz? Sektörünüzle ilgili yaşadığınız sorunlar neler ve bu sorunların çözümü noktasında önerileriniz nelerdir?

Türkiye’de LED aydınlatma pazarı çok geniş ve yüksek bir potansiyele sahip. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın geleceği enerji verimliliği yüksek LED aydınlatma teknolojisinde yatıyor. Ülkemiz şu aşamada LED aydınlatma kullanımını konusunda, Avrupa ile kıyasladığımızda yayılım ve kalite olarak geride kalıyor fakat zamanla yaygınlaşacağına inanıyoruz.

LED aydınlatma sektörünün en büyük sorunlarından biri sektörel standartların istenilen düzeyde olmamasından kaynaklı kontrolsüz LED aydınlatma ithalatı. Bu durum, kalitesiz ürünlerin pazara girmesine ve tüketici güveninin sarsılmasına neden oluyor. Biz Vestel olarak büyüme ve gelişmenin dünya standartlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Devlet düzeyinde getirilen uygulamalar ile kalitesiz LED aydınlatmalarının da sayısının azalacağına inanıyoruz. Bu da daha kaliteli LED aydınlatma uygulamalarının aratacağını, tüketici tarafında memnuniyetin sağlanacağını gösteriyor. Bu uygulama aynı zamanda sektörün de kaliteli bir şekilde gelişmesini ve büyümesini sağlayacak.

;