“Su, Aşkın Gözyaşları Gibi”

“Su, Aşkın Gözyaşları Gibi”

“Su, Aşkın Gözyaşları Gibi”

zkld-vestel

13. İstanbul Bienali kapsamında tüm dünyadan 1000’i aşkın ziyaretçi Cibali sokaklarında Romalı sanatçı Angelo Bucarelli’nin İstanbul’un en eski Osmanlı hamamında gerçekleştirdiği eserini hayranlıkla izlemek için bir araya geldiler.

İtalya Türkiye Büyükelçisi Gianpaolo Scarante, en önemli sanat koleksiyonerleri, Türk, İtalyan ve uluslararası finans dünyasının önde gelen isimleri hamamın çevresindeki sokak panayırının tadını çıkardılar. Mahalle sakinleri de panayırın masalsı atmosferini sadece gözlemlemekle kalmadı aynı zamanda bu neşeli atmosfere bizzat katıldılar.

PLD-Botacelli

İstanbul’un en eski Türk hamamı olan Küçük Mustafa Paşa Hamamı; Vestel LED Aydınlatma ve ZKLD’nin katkılarıyla gerçekleşen, Romalı sanatçı Angelo Bucarelli’nin “Su, Aşkın Gözyaşları Gibi” adlı mekana özgü enstalasyon sergisine de ev sahipliği yaptı.Bucarelli, sergiye yeni fethedilen İstanbul’un su ve bahçelerinin bolluğu karşısında duygularını ifade eden tarihçi ve şair Tursun Bey’in yazdığı bir dizeden esinlenerek “Su, Aşkın Gözyaşları Gibi” ismini vermiş.

Angelo Bucarelli, cam ve çelik malzemelerinden oluşan ve şehirdeki hamamlar arasındaki en yüksek kubbeye sahip olan yapının tepe noktasına yükselip neredeyse dokunan bir enstelasyon aracılığıyla, İstanbul’un köklerinden aldığı elementi çarpıcı bir şekilde ortaya çıkarıyor. Hamamın diğer odalarındaki büyük dairesel heykeller, renkli kilimler, arka fonda yayılan sesler; ziyaretçi, su, hamam ve İstanbul arasında eksiksiz bir sinerji yaratıyor.

Bucarelli, mekan olarak, şehrin en eski semtlerinden birini (Cibali – Fatih) ve suyun baş rolü oynadığı, toplumsal uygarlığın simgesi olan eski bir hamamı seçti. Sanatının rolünü genişletmek için yerel toplulukları ve el sanatlarını kullandı. Bucarelli’nin çalışması kumaş ve nakış süsleme yanında demir, cam gibi farklı materyalleri içeriyor ve bunları tutkusu olan fotoğraf ile birleştiriyor.
Hamamın (halka açık hamamların en büyüğü) kubbesindeki açıklıktan içeri giren ışık parlak ve canlı renkleri açığa çıkarıyor. Aynı zamanda doğu pazarlarının antik duvarlarına ve acı baharatlarına güçlü ve samimi bir uyum sağlıyor.

Küçük Mustafa Paşa Hamamı, 1477 yılında Fatih Sultan Mehmet zamanında Bizansın Osmanlılar tarafından fethedilmesinden 24 sene sonra inşa edilmiş. Cibali Haliç’in güney bölümünde, İstanbul’un eski Bizans surları içinde; sahipolduğu yoğun otanik özelliği nedeniyle kentsel dönüşüm projelerinin hedefleri arasında yer alıyor.

;